José James i la seva masterclass de flow i groove

José James – (2 de Noviembre de 2021) Sala Barts
José James tornava aquest dimarts a Barcelona per participar de l’actual edició del Festival de Jazz de Barcelona. En tan sols dues hores, el cantant nord-americà va saltar del jazz al hip hop, del soul al R&B i ens va regalar un viatge per l’essència de la música negra de les últimes cinc dècades

Nom habitual als nostres escenaris, James es va presentar a Barcelona acompanyat per un trio conformat pel baixista David Idrisov; el teclista i pianista Juan Sebastian Vazquez i el bateria Richard Spaven, un metrònom prodigiós que va endur-se més d’una ovació al llarg de la vetllada. L’excusa de de la seva visita era decodificar-nos els seus dues últimes referències fonogràfiques: el disc d’estudi No Beginning No End 2 (Rainbow Blonde, 2020) i l’àlbum en directe José James: New York 2020 (Live) (Rainbow Blonde, 2021). Un cop a l’escenari, van fer el que van voler.

José James i Taali gaudint de la vetllada al Festival de Jazz de Barcelona

La nit va començar amb el ressonar de ‘Code’ i ‘Blackmagic’, temes pretèrits que James va revisitar mostrant la seva versió més sublim d’MC. La banda volava sense pentagrama i ell rapejava mostrant tot el seu flow. Va ser mitja hora de improvisació i llibertat a la màxima potència. I a partir d’aquí va ser com sintonitzar una emissora de grans èxits  de la música negra interpretats per un combo de mestres en la matèria. Van sonar ‘Ain’t No Sunshine’ i ‘Use Me’ de Bill Withers, ‘Just the Two of Us’ de Grover Washington Jr. i ‘Com to My Door’ d’Emily King, versions intercalades amb ‘I Found a Love’ i ‘To Be With You’, temes propis James va interpretat a duo amb la seva parella Taali. Va ser la part més fluixa de la nit. Coses de l’amor.

Però a un paio del carisma i la genialitat de James se li perdona tot, més encara si tanca el repertori recorrent a un versió estratosfèrica del ‘Park Bench People’, un clàssic ocult del hip hop patentat en el seu moment pel col·lectiu de culte Freestyle Fellowship.

José James amb tota la seva banda
Text: Oriol Rodríguez / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta