Guasch, Calafell i Galante són foc

 

Guasch, Calafell i Galante (5 de maig 2022) – Palau de la Música

Els versos de la Mireia Calafell i en Pol Guasch conflueixen amb la música del piano de l’Adriano Galante de Seward, un dels projectes més fascinants del nostre ecosistema sonor. Convergència de mons que ha eclosionat a l’espectacle ‘Nosaltres, foc’ del que vam poder gaudir i tornarà a prendre vida al Palau de la Música el pròxim 20 de Maig.

La Sala d’assaig del Palau de la Música està preparada. Un piano, la taula de mescles, una guitarra i dos micròfons a terra. Entren Mireia Calafell,  Pol Guasch i Adriano Galante s’apaguen les llums de la sala i  es crea un silenci sepulcral. Encara a les fosques, comença a sonar la guitarra de Galante. En conjunt, una posada en escena que impressiona. Durant els primers segons tota l’atenció recau sobre la seva sensibilitat tocant. Pels altaveus, sonen unes veus que fan transportar-nos al costat del foc i ens pregunten: Qui som? Posteriorment, comencem a escoltar els versos d’en Pol del poemari ‘La part del foc’ que respon la Mireia amb el seu darrer  treball ‘Nosaltres, qui’. Creant així, una fusió màgica entre les seves veus i la música de Galante.

Mireia Calafell i Pol Guasch entre clarobscurs a la Sala d’assaig del Palau de la Música

Aquesta proposta híbrida, ‘Nosaltres, foc’, neix de la imprevisió i l’experimentació. Així, és com ells consoliden la seva manera d’entendre el so, les paraules i el ritme. Les melodies d’Adriano s’unifiquen a la perfecció amb el diàleg entre els poetes.

Ara, acompanyats al piano, les paraules ens transporten (a mi i a tots els assistents) per un itinerari a través de temes com l’escriptura, l’amor, el desamor, les violències, el dol i el desig. Després de moure’s per tota la sala, un davant de l’altre,  comencen a fer créixer la intensitat de les seves veus fins a arribar al clímax. Els dos, sota una il·luminació vermella acaben el recital i reben una gran quantitat d’aplaudiments infinits. 

Sense seguir cap guió, com a resultat de l’experimentació d’aquests anys ofereixen un viatge on cada trobada és única i cada posada en escena és diferent.

Instantània dels tres intèrprets
Text: Esther Bonjorn / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta