Estrenem “De prop”, nou tema de Gos D feat Apatxe

Estrenem “De prop”, el segon single de Chops, el nou disc del beatmaker Gos D. Tot i portar tota la vida en el món del reggae, l’artista ha decidit fer un disc de Hip hop creant les bases i acompanyant-se a cada cançó de diferents artistes. En aquest cas, Gos D col·labora amb uns vells amics, Apatxes, amb una cançó amb reminiscències reggae folk. Acompanyem l’estrena amb una entrevista on ens desvela alguns secrets del nou disc, que sortirà l’onze de juny.

 

Què tal treballar amb els Apatxe a “De prop”?

Els Apatxe van ser els primers que es van gravar alguna coseta de les meves des que vaig començar a fer tot aquest rollo de hip hop, beats i això… És un tema que està penjat al YouTube, que es diu “Octubre”, que el vam fer ràpidament per les mogudes que hi havia al carrer en aquella època. Jo vaig fer un beat molt ràpid, els hi vaig enviar i ells també molt pim-pam, se la van niquelar i finalment va quedar un tema molt xulu, crec jo. Pel Chops, òbviament, els hi vaig passar un altre beat i va ser curiós: van gravar-se la veu i quan m’ho van entregar, els hi vaig canviar el beat original per un de nou amb un sampleo guapo de la Tracy Chapman… no sé, coses de fer beats i rampells que de vegades m’entren. Com que hi ha bon rotllo no es van mosquejar i es van tornar a gravar el tema adaptant la lletra i el flow al nou beat

Com va néixer Chops?

Chops va néixer arran de les ganes que tenia de sentir beats meus amb raperos a sobre. Em mola molt tot el que són beat tapes i discos instrumentals, però la cirereta del pastís en el món del rap és l’MC. Per això, em vaig posar en contacte amb diversa penya i que es preparessin unes rapejades. Vaig estar una setmaneta de vacances a l’agost… fent beats! Un procés molt pel broc gros, sense gaire producció final en aquell moment, molt rotllo compulsiu… i ho vaig comentar a diferent gent, coneguts amb qui ja havia fet coses com l’Hermano L o els Apatxe, i també a gent que no coneixia i que em recomanaven alguns col·legues. En el món del reggae conec a molta gent, però en el món del hip hop sóc nou i no en conec gaire, i em va tocar tot allò de Tirar la canya per insta i tot plegat. Finalment, n’estic molt content: crec que hem acabat coincidint una tropa ben guapa arran i al voltant de Chops.

Què podem esperar d’aquest nou disc? Similituds i diferències amb l’AYS?

Entre la beat-tape AYS i Chops la diferència és òbvia, i és que una és instrumental i aquest darrer és un àlbum cantat. Potser pel que fa els beats, a Chops no he fet una cosa tan experimental, entre cometes, com la que vaig encarar amb AYS. Els beats estan ja pensats perquè un MC se’l canti i segurament per això en l’àmbit compositiu les bases tenen un punt menys atmosfèric també, sense tants recursos de samplejos de pel·lícules i coses per l’estil, afegida i pintada a posteriori per acabar d’arrodonir la cosa. A Chops la idea és que l’arrodoniment final el fes l’MC.

Després de molts anys com organista a diferents bandes, aquesta nova cara de la creació musical, com a beat maker, que t’aporta?

M’aporta molt perquè a mi, creativament, també m’agrada treballar en solitud: m’endinso molt fàcilment en el que crec que em pot funcionar. Quan estàs tu sol fent una cosa, tires milles i si la cagues, la cagues. Fer coses en col·lectiu està molt bé, i és el que he anat fent gairebé tota la vida, perquè mola… els col·legues, la cosa social, els riures… però té un desavantatge (que també és una oportunitat): has de consensuar-ho tot durant tot el procés. Amb properes cosetes de Gos D segur que faré més col·laboracions, sigui amb MCs o, no sé, amb artistes visuals o coses així, però segurament serà una cosa on cadascú aporta des del seu terreny i sense posar-se al terreny de l’altre.

Text: Marc Ferrer / Fotos: Arxiu de l’artista