Avui s’inaugura la cinquena edició del Festival Càntut

Avui, divendres 19 de novembre, s’inaugura la cinquena edició del Festival Càntut. Els espectacles encarregats de donar el tret de sortida al festival seran ‘Més lloc per a la fosca’, que es podrà gaudir per primera vegada a les comarques gironines, Marala, i Fetus i Jaume Arnella. A més, també obriran el Cantut la inauguració de dues exposicions, sobre dues figures rellevants de la cultura popular del país: Palmira Jaquetti i Joan Tomàs.

La cinquena edició del festival s’iniciarà amb una doble inauguració d’exposicions, amb la participació de les comissàries. La primera serà ‘Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963’, el divendres 19 de novembre (18:30 h, Can Trinxeria, gratuït). L’exposicó se centra en la trajectòria d’una de les moltes dones que van contribuir a millorar el nivell cultural del país. Jaquetti va ser molt activa en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La segona exposició per inaugurar serà  ‘Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés 1896-1967’, una mostra dedicada a un músic que va realitzar una important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques instrumentals tradicionals, a més de preservar i promoure la música popular com a patrimoni de la cultura catalana.

A les 20h del vespre al Casal de Jubilats, el festival continuarà amb el concert de Marala, una proposta que està guanyant adeptes arreu del territori gràcies a la seva màgia i qualitat interpretativa. Presentaran un aplec de composicions pròpies i cançons de tradició oral que desprenen influències tan diverses com el pop, el jazz, el folk o la cançó d’autor. També es podrà veure el primer dia de festival l’espectacle ‘Més lloc per a la fosca’, un espectacle en forma de musical electrònic d’arrel, experimental i literari que s’articula al voltant de l’obra Solitud de Caterina Albert. Un muntatge de la mà d’Elvira Prado-Fabregat i Carles Viarnès, entre d’altres, en què també s’hi senten algunes de les veus recollides a l’arxiu del Càntut. La primera jornada finalitzarà amb el concert de Fetus i Jaume Arnella, en què junts i separats aniran desgranant cançons i romanços del cançoner de Jaume Arnella, una baula imprescindible per entendre com la cançó popular ha perviscut i ha transmutat fins arribar als nostres dies.

Retrat del grup Fetus en directe al Tradicionàrius

Fins al diumenge 21, el Càntut ha programat propostes com Artur Blasco i Arnau Obiols, la Companyia Minimíssima, l’espectacle Palmira, Reggae per xics, Paula Grande i Anna Ferrer, o la presentació oficial a Catalunya de Llavors de fonoll. Espigolades del Calendari Folklòric de Mallorca, que segueix les passes del folklorista Rafel Ginard. També compta amb espais i moments per cantar en comunitat, com el Vermut cantat amb Virolailo, entre d’altres.

Text: Redacció Música Dispersa / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta