Torna ‘El dia més curt’: el festival de cinema de curta durada

La nit de Sant Joan sempre la celebrem com la nit més curta de l’any, tot i que realment la nit més curta ocorre regularment el dia 20 o 21, i no pas el 23. Però som conscients de quin és el dia més curt de l’any? És per això que, aprofitant aquest dia tan especial, Marvin&Wayne i Catalunya Film Festivals celebren i reivindiquen mundialment el cinema de curta durada.

La Festa del Cinema Curt tindrà lloc el 18 de desembre al CCCB, aquesta vegada amb dues sessions: Xat Curt i Perles. A més es realitzaran diverses sessions escolars a Barcelona, Mollerussa i Tàrrega, i es portaran les projeccions de Perles a d’altres indrets com el Museu del Cinema de Girona. La festa tancarà amb una edició especial del programa Curtcircuit al Canal 33 dimarts 21 de desembre (a les 23:45h), amb una selecció de curts emmarcats dins d’Acció>Cinema, iniciativa impulsada per Catalunya Film Festivals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament de Cultura que promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per a un món més just.

Portada de Misterio de Chema García Ibarra

Es realitzaran sessions obertes al públic i també sessions escolars amb l’objectiu d’arribar als espectadors més joves. Es programarà cinema independent nacional i internacional, de talents consagrats i emergents, i amb diversitat temàtica i educació en valors. Aquest programa a més de portar els millors curts intenta crear un diàleg entre pel·lícules i cineastes també. Es projectaran parelles de curts amb línies comunes i convidaran els seus responsables a una conversa ràpida.

Al cicle Xat Curt, entre d’altres artistes, es comptarà amb la presència de cineastes de llarg recorregut com Clara Roquet, que acaba d’estrenar el seu primer llarg, Libertad, o Àlex Brendemühl, actor i també director de peces inclassificables. A més, també aposten pel talent debutant, com és el cas de Lucía Aleñar Iglesias, a l’òrbita del Festival de Canes on va estrenar el seu primer curt Forastera i que també està desenvolupant el seu proper llarg dins el programa La Résidence del mateix festival. O Tuixén Benet, coreògrafa i ballarina des de fa més d’una dècada i que recentment s’ha centrat en la seva carrera com a directora debutant en la ficció amb Aloma i Mila i de la qual veurem el seu film més recent, Solució per a la tristesa, codirigida amb Marc Martínez Jordán. També es podrà gaudir del duet format per Florencia Aliberti i Sílvia Subirós que presentaran el seu darrer treball, Can Gardell, i el cineasta i productor Ventura Durall amb El somriure amagat, amb el qual va participar al festival de Sundance el 2012.

Portada de Solució per a la tristesa de Tuixén Benet i Marc Martínez

Per altra banda, a partir de les 22:00 es podrà gaudir d’una sessió de comèdia molt apocalíptica. El programa Perles portarà obres de noms molt consolidats del cinema independent estatal. Com l’animador i dibuixant Alberto Vázquez amb Decorado, el col·lectiu Canódromo Abandonado (Lorena Iglesias, Julián Génisson i Aaron Rux) juntament amb Velasco Broca amb Dioses autonómicos, o Misterio de Chema García Ibarra, un tòtem internacional del curtmetratge, coincidint també amb l’estrena del seu primer llarg, Espiritu Sagrado. També noms internacionals com Zia Anger, que critica el cinema independent nord-americà amb My Last Film, i Nicolás Prividera, docent, escriptor, crític i cineasta argentí amb la molt irònica, també en clau de metacine, Yo maté a Antoine Doinel. La sessió es tancarà amb ¿Qué sabemos del asesino?, de Marc Ferrer, que acaba d’estrenar als cinemes el llargmetratge ¡Corten!.

Text: Redacció MD / Fotos: Arxiu del Festival