Cruïlla 2022: Cafè (i molt ball) per a tots

                  

Ja sabíem que aquesta edició del Cruïlla seria especial. No només perquè era la primera edició després de la pandèmia sinó perquè era una edició caracteritzada per la varietat d’estils, segell de la casa i la que va aglutinar més ball per metre quadrat. Per si tres dies de Cruïlla no eren suficients, aquest any vam poder gaudir de quatre.

Sí, així és el dimecres dia 6 de juliol, va arrencar la primera jornada al recinte del Fòrum dedicada al rap i al públic jove. Aquest cop, els encarregats de representar l’escena urbana van ser els rapers Trueno, Tote King i Rels B, entre d’altres. Aquesta edició ha estat predominada per la música llatina amb alguns dels seus màxims exponents com són Juan Luis Guerra, Rubén Blades o Residente.

La tarda de dijous va arrancar amb Balkan Paradise Orchestra i seguidament van aparèixer a l’escenari els Stay Homas amb l’aparició sorpresa d’en Rubén Blades per interpretar conjuntament el tema ‘Es Por Ti‘. El vespre va arrancar amb els mexicans Molotov i cançons com “Gimme The Power” o “Frijolero” molt corejades pel públic. Ja a les fosques, René Pérez “Residente va començar el seu show amb la ‘tiradera‘ que forma part de la ‘Bzrp Music Sessions, Vol 49′ per arrencar el seu discurs. El moment més emotiu va arribar quan va interpretar el tema ‘Latinoamérica‘ i, quan va saludar al seu fill que l’estava veient.

Rigoberta Bandini va ser la que va juntar més públic a la segona jornada del Cruïlla

El tercer dia de festival va arrancar amb el retorn d’Helena Miquel i Óscar d’Anielo al capdavant del grup Delafé i las Flores Azules dexant anar amb tota la seva energia en un concert molt esperat al Cruïlla. A continuació els nostàlgics dels anys vuitanta van tenir una enorme dosi amb Duran Duran damunt l’escenari a base de hits com: “Wild Boys“, “Girls on Film” o “Ordinary World” amb Simon Le Bon i els seus en forma als seixanta anys. Dues dives del “dance” local els van seguir com són Zahara amb un xou molt elèctric i la gran triomfadora d’aquella nit, Rigoberta Bandini i els seus hits: “Ay Mamá!”, “Too many drugs” o “Perra” molt celebrades pel nombrós públic. A la carpa de circ mentrestant Joe Crepúsculo va fer ballar a tota la parròquia. Vam poder veure tota la col·lecció de guitarres de l’ex-White Stripes, Jack White i el seu rock incontestable i encara vam ser a temps de ballar amb el techno irreverent dels Sleaford Mods, l’indie sense filtres dels Editors i el soul enèrgic dels Vintage Trouble.

1-Ruben-Blades-3

Image 1 of 42

L’últim dia del festival es va iniciar amb la tecnorumba del grup Habla de en presente. Juntament amb el públic van pujar l’energia al dos-cents per cent per celebrar l’última jornada del festival. Aquesta energia també s’ajuntava amb les ganes de la majoria per veure al mestre de la bachata i el merengue: Juan Luis Guerra i 4.40. Durant la seva actuació van sonar els temes ‘Mi Bendición‘, ‘El Niágara en bicicleta’, ‘Las avispas‘ i per acomiadar-se, va interpretar els seus hits ‘Bachata Rosa’ i ‘La bilirrubina‘. De la mateixa manera, l’expectació per veure a Rubén Blades es palpava en l’ambient. Aquesta vegada, amb el seu outfit habitual va aparèixer per oferir més de dues hores de concert que inclús es van fer curtes. Per culminar el concert va tancar amb el tema ‘Pedro Navaja‘, que va deixar a tots els assistents emocionats. Entre concert i concert, l’artista Rozalén va fer una gran actuació. Tot i que va tenir alguns petits problemes de so com molts dels altres artistes, en el seu cas no la va perjudicar gens. La seva qualitat vocal no va fer més que fer créixer el seu show inclusiu per fer arribar la seva música a tots els públics, de veritat. També la colomina Queralt Lahoz va desplegar el seu carisma i xou a la carpa de circ del Fòrum on la gent que va asisitir ho va donar tot. 

Queralt Lahoz va desplegar tot el seu flow al Cruïlla

El dissabte també va ser el torn de moltes bandes catalanes, però clarament després de dues hores de concert de Rubén Blades qualsevol altra actuació es queda curta. La banda més veterana Els Catarres va oferir un gran repertori combinant els seus temes més antics amb els temes del seu darrer àlbum ‘Diamants’. A la mateixa hora, va actuar el grup maresmenc The Tyets que es van sorprendre en veure la cua llarguíssima que hi havia molt abans de l’inici del seu concert. Però, no només els músics han trepitjat l’escenari, el Cruïlla també és un festival que aposta per la comèdia i aquest any van pujar a l’escenari còmiques com Carolina Iglesias, Ana Pol, Eva Soriano i còmics com Ignatius Farray o Miquel Vidal, entre d’altres. Miquel va expressar sorprès veure tanta gent al públic, ja que normalment en festivals musicals les grans masses no es mouen cap aquests espais; no obstant això, no va ser el cas d’aquesta edició on en alguns dels monòlegs van assistir més de mil persones.

Text: Esther Bonjorn  / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta