“UNA VUELTA AL SOL” AL COMPÀS D’AMAIA

AMAIA. UNA VUELTA AL SOL
Marc Pujolar
Amazon Prime Video

Amaia. Una vuelta al sol
Amaia. Una vuelta al sol

“La reina de España” li deien molts fans d’Operación Triunfo durant i després de l’exitosa edició que va guanyar l’any 2017. No només per ser una de les millors veus que ha passat mai pel talent show de TVE, sinó també per la seva personalitat propera i natural. No és cap sorpresa que Universal Music Spain juntament amb Vampire Films hagin volgut aprofitar el magnetisme de la figura d’Amaia Romero per fer-ne un documental que saben que atraurà molta gent a veure’l a Amazon Prime Video.

Amaia. Una vuelta al sol fa un viatge pel què la mateixa artista descriu com “l’any més important de la seva vida”. Un procés d’aprenentatge i creixement que passa per Nova York i Argentina fins a la publicació del seu disc el 20 de setembre de 2019, Pero no pasa nada (Universal, 2020). Dirigit per Marc Pujolar, el documental ens mostra tant els moments d’eufòria com els entrebancs d’un any que n’és força ple, i fins i tot ens permet veure el (gairebé inexistent) cantó menys amable de la jove cantant.

La narració d’aquest viatge no és lineal, sinó més aviat caòtic. Algunes declaracions, per exemple, no acaben d’encaixar amb el moment narratiu en què es troba el documental, i fins i tot hi ha frases o idees que es repeteixen més d’una vegada. Però és una estructura que s’adequa al compàs de la personalitat caòtica i desordenada d’Amaia, perquè el documental no busca polir la seva imatge, sinó mostrar-la tal com és que, al cap i a la fi, és el que l’ha fet arribar fins aquí.

Tot i això, durant aquesta “vuelta al sol” veiem més com l’artista de Pamplona es presenta públicament i què opina sobre la seva figura pública que no pas les seves interioritats. Sí, és cert, que amb una personalitat tan transparent com la seva el jo públic i privat es barregen fàcilment, però es troba a faltar, per exemple, veure el procés de creació de les cançons del disc. El documental prefereix centrar més atenció en la relació amb els seus productors, Raül Refree, primer, i Santiago Motorizado, després, i amb la seva banda on connecta amb artistes com Núria Graham.

En aquest sentit, són realment interessants les escenes on assagen tots junts i la personalitat bondadosa d’Amaia xoca amb el rol de lideratge que ha d’ocupar en el seu projecte. Però és que, tal com va demostrar a Operación Triunfo, la seva gran virtut és la veu, i això torna a ser evident en aquest documental, creant moments magnetitzants quan apareix ella sola cantant una versió de grups com Templeton o Bestia Bebé.

En definitiva, el documental capta perfectament l’essència d’Amaia Romero sense endinsar-se a fons en el seu interior. Qui vulgui veure com és ella en el seu dia a dia sempre queden vídeos a Youtube de l’Acadèmia d’OT 2017, però qui vulgui fer un viatge per un any on va gravar un disc, va fer una gira i va acabar el Grau Mitjà de piano que li doni una ullada a Amaia. Una vuelta al sol.

Text: Jan Romaní
Foto: Arxiu Prime Video