Les mil (màs)cares d’Adala

Adala (23 de març de 2022) – Sala Apolo

I de sobte, vaig viatjar a l’estiu del 2019. El dimecres passat vaig poder gaudir de l’estrena de Klima, el nou disc d’Adala, que representa el retorn d’un dels artistes més interessants i excitants de l’underground català. I això no ho dic jo, ho diuen els fets. Adala va poder aconseguir omplir la sala Apolo fent un sold out sense ajuda de cap management, a partir de l’autogestió. I no només això, sinó que s’ha muntat una gira pels països catalans amb 10 dates a 10 sales diferents que seguiran les petjades d’aquest primer concert.

Fotografia d’Adala al concert a l’Apolo

El concert va estar telonejat per La Ire que presentava el seu primer EP, Catarsis. La proposta de la cantant anava molt alineada a la línia musical proposada per Adala: un reggae fusionat amb hip-hop, RnB i altres estils. La Ire va assolir captivar a la gent que a poc a poc entrava a la mítica sala barcelonina amb molta energia i una clica a la platea que la va fer sentir com a casa. Però la gent tenia ganes d’Adala i això es notava a l’ambient, i aquest no es va fer molt de pregar només sortint vuit minuts més tard de l’horari previst. I com ja ens tenia acostumats a èpoques pretèrites, després de la introducció instrumental protocol·lària, va començar a cantar des de fora l’escenari, com si es tractés de la veu en off que anuncia que s’apaguin els mòbils. Però a diferència del tedi que provoca aquesta comunicació, des de la primera síl·laba que va entonar el cantant barceloní, aquesta va estar acompanyada per un cor que anava variant de cançó a cançó, però que en qualsevol cas era abundant.

Se m’havia oblidat que en alguns concerts, el terra vibra com si s’anés a enfonsar (per sort, ja no patim esfondraments a Apolo després de la reforma faraònica) i l’orella dreta et fa mal fins a pensar que t’has quedat sord. I amb l’Adala vaig recordar-ho. El cantant barceloní va fer les delícies de tots els presents. Des dels i les més joves que havien descobert Adala amb aquest últim disc, fins als i les més puretes que el seguim des del 2016. Adala va tenir temps a interpretar, en una mica més d’una hora i mitja, tots els temes del seu nou disc i alhora els seus greatest hits, trobant el peak de la seva actuació quan va aparèixer a l’escenari la, ja estrella, Santa Salut i interpretar el seu ja icònic ‘Bala Perdida’, cançó que va representar un punt d’inflexió a la carrera dels dos artistes. Un altre dels punts àlgids de la nit va ser quan va aparèixer a la ballarina Victòria Alonso per acompanyar al col·lectiu amb una interpretació molt emotiva.

Adala ha preparat una gira de deu concerts per tots els països catalans

Un dels grans canvis en el projecte ha estat la banda que acompanya a Adala que fins ara era The Same Song Band. En aquesta nova etapa s’ha creat una formació formada pel Guillem Simó (veu), King Siva (saxo) i l’Otger Ibars (teclats), com a nucli creatiu, a més de Mato Anderson, guitarrista també de The Same Song Band, el baterista Indra Vila, el baixista Albert López i la Neus Aranda a la trompeta. I contra tot pronòstic, no es va trobar a faltar a la Same Song. El grup sonava molt compacte, tenint en compte que era un primer concert. Es respirava l’emoció d’un projecte nou i excitant, i es va agraïr veure alguna figura femenina sobre l’escenari, tot i que sigui només una.

I sí per alguna cosa destaca Adala és per fer unes composicions i uns directes que barregen de forma molt harmònica la festivitat, el contingut ideològic i reflexiu, i la capacitat de fer viatjar a l’oient: passant de moment més reflexius, a altres més melancòlics, divertits o eufòrics. Imagino que aquesta capacitat performativa encaixa perfectament amb les màscares que utilitza Adala durant tot el concert demostrant que tots tenim màscares el nostre dia a dia. Les màscares no són dolentes de per si, però alhora hem de ser conscients i viure de forma conseqüent. L’altre dia a Apolo va ser un dia per treure’t la màscara, ser tu i poder gaudir d’una festa que va donar tret de sortida a la nova etapa Adala que promet moltes nits pel record. 

Adala va fer Sold Out a la mítica sala barcelonina
Text: Marc Ferrer / Fotos: Èric Altimis