Street Food Llatinoamèrica o el plaer del menjar per la vista

STREET FOOD: LLATINOAMÈRICA

David Gelb i Brian McGinn

Netflix

Les sèries documentals de Netflix es caracteritzen cada vegada més per voler oferir un salt de qualitat respecte al tipus de contingut que hem vist tota la vida a la televisió. En el cas de Street Food, que ens endinsa en les cultures de diferents ciutats del món a través dels seus menjars de carrer i de les històries de les seves cuineres i cuiners, aquesta qualitat arriba a través de l’aspecte visual. El menjar entre pels ulls, diuen, i Street Food ho explota a través de plans espectaculars i un muntatge perfectament treballat que no et deixa apartar la vista de la pantalla.

Després de l’èxit de la primera temporada dedicada a Àsia, David Gelb i Brian McGinn ens han portat una segona entrega aquest estiu per visitar algunes de les ciutats més interessants de Llatinoamèrica pel que fa al menjar: Buenos Aires, Argentina; Salvador, Brasil; Oaxaca, Mèxic; Lima, Perú; Bogotà, Colòmbia i La Paz, Bolívia. Qui cregui que les seves cultures i menjars són molt similars viu totalment enganyat per estereotips, i la sèrie s’esforça en demostrar-ho presentant-nos els plats més característics de cada lloc, completament diferents els uns dels altres.

El fil narratiu de cada episodi es basa en la història d’un personatge, normalment una dona, que ha hagut de lluitar per fer-se un nom cuinant als carrers de la seva ciutat. A partir d’aquí, coneixem altres cuineres, cuiners i plats que creen un mosaic senzill però revelador de la cultura culinària local. L’estructura idèntica de cada capítol fa que no sigui el tipus de sèrie a veure d’una sola tirada, sinó més aviat per posar-ne un de tant en tant i fer-te entrar la gana i les ganes de viatjar a cada un d’aquests punts del món per gaudir-ne amb tots els sentits i no només amb la vista.

Text: Jan Romaní