Ocata: “Ens hem forçat a intentar ser més honestos i explicar històries més personals”

El grup del Masnou ha tornat amb més força que mai amb el seu segon disc, Todas las Suertes de Lo Imprevisible (Discmedi, 2022). Ocata fa un pas més enllà cercant la seva sonoritat i proposta apropant-se a textures més electròniques i creant un imaginari més honest i proper.

Todas las suertes de lo imprevisible és el vostre segon treball de llarga durada. La vostra trajectòria és bastant fulgurant… també imprevisible?

El que és segur és imprevisible. Vam llançar el nostre primer disc l’abril de 2020, sembla que estiguéssim esperant la pandèmia. Però malgrat això no ens podem queixar de com ens estan anant les coses. Tocarem al Cruïlla Primavera i acabem de treure un disc amb una discogràfica magnífica i cada cop ens va coneixent més gent nova. Si ens ho haguessin dit tot això fa 2 anys no ens ho haguéssim cregut.

D’on venen les vostres influències musicals? Per què escoltant per sobre aquests 10 talls, tinc la impressió que beuen de molts pals musicals.

Doncs sí, crec que en aquest disc hem obert la nostra paleta d’influències. La producció amb l’Stefano Macarrone de Abuelita studios ens ha permés buscar registres més electrònics i alhora en la composició dels temes crec que hem tirat més cap als grups del 90’s- 00’s amb els que hem crescut: Coldplay, Oasis, Strokes… També en l’apartat de lletres crec que ens hem arriscat més i hem trencat amb el disc anterior. Abans ens forçàvem a explicar històries de terceres persones i en aquests disc ens hem forçat a intentar ser més honestos i explicar històries més personals i des de la primera persona.

Son cançons que evoquen l’estiu de quan et fas una mica gran.

Estic completament d’acord. Gran part del disc ha estat composat durant l’estiu de 2021 i 2022, i crec que la infuència de l’estiu en aquest sentit. Els estius de quan ets petit són d’avorriment, meravellosos i lents. En canvi, ara sembla que són més aviat fugaços i un punt de melancòlics. Teniem ganes d’ensenyar les dues cares de la moneda igual que nosaltres veiem les dues cares de la moneda en el maresme: la platja a l’estiu i a l’hivern.

Instantània d’Ocata

Com s’ha cuinat aquest disc? Té alguna cosa de pandèmic?

Durant la pandèmia vam intentar composar, però no va acabar sortint massa cosa de profit. Nosaltres som molt de l’escola de “que la inspiració t’enxampi treballant”. Crec que tot i que ens assentàvem davant de la guitarra o el piano era difícil aconseguir inspiració per tota la situació d’estrès que anàvem vivint dia a dia. El nostre objectiu sempre ha estat escriure cançons que facin volar a la gent que les escolta a un altre món. Per poder-ho fer, tu has de ser en aquest altre món i això a vegades no és tan fàcil. En aquest sentit els dos estius van ser èpoques molt inspirades i laborioses pel grup, tot i que les nostres parelles haguessin preferit que no ho fossin tant! 

Com es presenta aquest 2022? Teniu concerts, gira a la vista?

Doncs es presenta força bé! Per fi sembla que podem començar a fer concerts “normals”. De moment comencem tocant al Cruïlla Primavera a Barcelona el 4 de març i a Madrid a la sala Vesta el 25 de març. Al de Barcelona és al Luz de Gas i s’estan acabant les entrades ja!

Text: Laura Peña / Fotos: Arxiu Grup