L’efecte bumerang de Bach

Marco Mezquida, Juan de la Rubia i Alba G. Corral (14 de Juny de 2022) – Palau de la Música

L’èxit de l’espectacle Bach & forward del passat dia 14 ha fet coincidir una vegada més al pianista Marco Mezquida, l’organista Juan de la Rubia i l’artista visual Alba G.Corral. Quan en Marco Mezquida i en Juan de la Rubia es van conèixer, un dia per casualitat a l’ESMUC segur que mai no s’haguessin imaginat que acabarien tocant junts al Palau de la Música Catalana davant de 2049 persones. Un somni que es va fer realitat justament farà un any quan es va celebrar per primera vegada la proposta de Bach & forward. Aquest show que combina música i arts visuals, va ser un encàrrec del Palau perquè ambdós artistes improvisessin al voltant de l’obra del mestre del barroc Johann Sebastian Bach.

Després de fer sold out un cop més, les portes del Palau es van tornar a obrir per acollir, aquest cop amb completa normalitat, als tres artistes. A l’entrada, es respirava un ambient molt agitat, cares conegudes i molts retrobaments. Es van apagar les llums de la sala de concerts i van sortir a l’escenari en Marco i en Juan. Asseguts al piano l’un davant de l’altre, van fer sonar les primeres notes. Tot el Palau es va deixar emportar de la mateixa manera que ho feien ells, vibrant, amb la música. La simbiosi excepcional que brota entre els dos artistes de manera tan humil i profunda va traspassar de l’escenari i va deixar perplex a tots els assistents. El diàleg que van establir era com un bumerang que es passaven l’un amb l’altre en clau musical, cadascun a la seva manera. En alguns moments de manera més clàssica i jazzística, d’altres més fràgil i intensa, però sobretot lliurement.

El diàleg al piano entre en Marco Mezquida i Juan de la Rubia va fluir espectacularment

Durant les següents dues hores, vam poder xalar d’un viatge immersiu. La música va confluir amb les arts visuals de l’artista Alba G. Corral que es van projectar a l’interior del Palau. Així, no estaven sols a l’escenari. Les partícules que els envoltaven van crear una atmosfera hipnotitzadora i èpica, que encara es pronunciava més amb les rèpliques d’en Juan a l’òrgan.
Com van mencionar al final de la vetllada “L’encàrrec que teníem del Palau era que juguéssim i ens deixéssim emportar. Hem fet música per gaudir i connectar”. És més que evident que tot el públic va connectar amb el que van viure i sentir. Gràcies a l’aportació d’aquests grans mestres del segle XXI vam poder fruir de l’obra de J.S Bach d’una manera singular, com mai no s’havia sentit abans i acostar la música clàssica a altres generacions. Per sort, més gent tindrà l’oportunitat de veure en directe aquesta creació el pròxim 25 de juliol al Festival de Jazz de Sant Sebastià.

Mezquida al piano, de la Rubia a l’orgue i G. Corral als visuals
 Text: Esther Bonjorn  / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta