Els Bonet triomfen al Palau!

Maria del Mar Bonet & Big Band Begues – (20 d’Octubre de 2021) Palau de la Música 53è Festival de Jazz de Barcelona

Corria l’any 1966 quan una jove mallorquina que es deia Maria del Mar, debutava a L’Ovella Negra, el mític bar del centre de Barcelona, i aquell any uns bojos pel jazz començaven la primera edició del Festival de Jazz de Barcelona. Aquella mateixa jove pocs anys més tard ja era una cantant una mica reconeguda i va pujar a un taxi també a Barcelona i el taxista li va preguntar si era familiar de Bonet de San Pedro, un cantant i compositor mallorquí que amb los 7 de Palma va enregistrar diversos boleros i estàndards de jazz traduïts al castellà. Li va dir que no, però els Bonet sembla que tenen un lligam imaginari.

Cinquanta-tres edicions més tard (encara ens preguntem per què?), la conegudíssima cantant mallorquina Maria del Mar Bonet acompanyada de la Big Band Begues van inaugurar l’edició d’aquest 2021 del Festival de Jazz de Barcelona ni més ni menys que al Palau de la Música. L’espectacle l’han titulat “Blues en sol” que és una cançó d’en Gullem d’Efak que canten al repertori arranjat per big band que amb molta perícia i bon gust ha fet Toni Cuenca. La vetllada va començar una mica freda, ja que els 19 músics integrants de la Big Band amb una secció de vents molt portentosa van començar molt amunt i a la Maria del Mar Bonet li va costar un parell de cançons trobar el to i encaixar dins d’aquest registre. La participació de la talentosa saxofonista Melisa Aldana a les primeres cançons també va ser causa d’aquests desajustos inicials que tot i fer solos brillants no encaixen amb la tònica de la vetllada. Hem de recordar que estem acostumats a veure-la acompanyada de pocs músics i fins i tot només d’una guitarra on la seva increïble veu sempre destaca molt.

Imatge de Maria del Mar Bonet al concert inaugural del Festival de Jazz de Barcelona

El diàleg amb les Big Bands per una cantant sempre és una negociació amb els metalls. Si ells (si, tots els integrants de la big band eren homes) bufen molt, la veu de la cantant se’n ressent, però aquella nit i com va dir la Maria del Mar a una trobada amb la premsa es “sentia acompanyada de les muses del Palau” que li van donar un cop de mà. O simplement va ser la seva potència i afinació perfecta de la veu que va guanyar la partida.

Dels temes arranjats per l’encomiable Toni Cuenca van destacar els que ja formen part del repertori habitual de Bonet com són: “Abraça’m” a ritme de swing, “Lover Man”, “Jim” o la versió que fa d'”Es fa llarg Esperar” del còsmic Pau Riba.

El moment més especial, però, va ser al bell mig del recital quan la cantant mallorquina va abordar la “Suite Bonet de San Pedro” amb un “medley” de les cançons que cantava Bonet de San Pedro i que van acompanyar els dies més negres d’aquesta pandèmia que hem viscut a la Maria del Mar. Temes com “Maite”, “Cariño, bésame”i sobretot “Yo siento algo aquí” adaptats al català amb l’ajut del seu gran amic Quico Pi de la Serra ens van presentar a la cantant molt juganera amb la big band fent que la vetllada agafés un to de festa major sofisticada. Va ser el moment en què els Bonet van triomfar una nit al Palau.

Fotos: Xavi Torres-Bacchetta / Text: Pere Pardo