Lionel Loueke. Reobrint fronteres musicals

LIONEL LOUEKE (16 de Març 2021) – Conservatori del Liceu

El Festival de Jazz de Barcelona ha anat reprogramant les dates dels seus concerts i la setmana passada finalment es va poder fer el del guitarrista de Benín, Lionel Loueke. Va venir a presentar el seu últim disc HH (Editon Records , 2020) que ha dedicat al seu mentor i gran estrella del Jazz Herbie Hancock i les seves composicions. I tot ell solet amb la seva guitarra i la seva veu que com es diu és “one man army” (l’exèrcit d’una sola persona) i ho fa tot: ritme, baix, percussió vocal, melodia,… Un virtuós de la guitarra, dels tempos, dels silencis.

Loueke només amb la guitarra va fer ritmes, baixos i percussions. Foto: Xavi Torres-Bacchetta

Abans del concert va fer una masterclass pels alumnes del conservatori i ja els va enlluernar amb la seva visió de la música i el Jazz. Ja a l’actuació amb públic Loueke agafa els temes del mestre Hancock i els despulla fins deixar-ne l’esquelet bàsic i a partir d’aquí fer els sons, els ritmes tot amb la seva perícia, sense samplers ni trampes tecnològiques i aconseguint un ambient íntim.

Van sonar les personals versions de Loueke de grans temes com: “Driftin, “Butterfly”, “Cantaloupe Island”, … I el millor que podia passar: que l’alumne superi al mestre amb una versió espectacular de “Rock it”. Els retrobaments amb artistes internacionals sembla que a poc a poc s’aniran desescalant al llarg d’aquest 2021. Pels grans grups internacionals i les grans gires i festivals haurem d’esperar.

Text: Pere Pardo / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta