LA PLAGA N11. AMB MOLT DE SWING

“Les nostres cançons son les nostres armes més potents”

Fills impossibles Kiko Veneno i Brian Setzer. Germans de Gogol Bordello i cosins de La M.O.D.A., son La Plaga N11, banda de mestissatge amb molt de swing formada per antics membres de formacions com Los Barrankillos, Ojo de Buen Cubero o Cronopios. Van debutar l’any passat amb un EP honònim i ara acaben de publicar “El rostre del vent”, festa compromesa, senzill promesa de grans moments per arribar. Parlem amb en Jan, el seu cantant i impuls vital.

La Plaga N11… Un nom ben curiós!
El nom surt de la famosa cançó de rock and roll, “La Plaga”. I el número 11 és un afegit posterior, que fa referència a les plagues de Moisès. Tot i que de catòlics en tenim ben poc, ens va semblar força irreverent.

No sou uns nouvinguts en això de la música.
Tots teníem projectes previs a la formació de la banda. Tant el Quim, el nostre bateria, com l’Omar, el teclista, vénen d’Ojo de Buen Cubero. El Joaquin i el Julio, els dos guitarristes provenen d’Esmeralda Colette i Cronopios, respectivament. En Toni, el contrabaixista, ve de Jodie Cash, i el jo, de deu anys com a vocalista a Los Barrankillos.

Com us vau conéixer?
Alguns ja ens coneixíem, altres no. La Plaga N11 neix de la meva iniciativa d’anar arreplegant vells coneguts i… voilà, va sorgir la màgia.

Què diferencia La Plaga N11 de les vostres experiències anteriors?
El format i el gènere, una mica tot. La Plaga N11 pretén ser un estil molt més proper al swing i al rock que els nostres projectes anteriors. I amb un format i una posada en escena molt característica.

És ben cert, sou un poti-poti sonor però defugiu les formes més canòniques del mestissatge.
Les referències són molt relatives. Som sis ments molt disperses i cadascú aporta les seves. Podeu imaginar, des d’Stray Cats a Jorge Drexler passant per grups com La M. O. D. A.

Com va ser la primera vegada que vau coincidir en un local d’assaig?
Doncs la primera vegada no va ser precisament a un local d’assaig. Va ser a casa meva, al menjador! I vam tocar, o ho vam intentar, dues cançons nostres: “De Lunes a Enero” i “Libre”, un tema swing que està gravat en directe. Totes dues les podeu trobar a YouTube.

I el vostre primer concert?
Va ser a l’Auditori de Santa Coloma de Gramenet, una experiència brutal que va acabar amb una celebració encara més bèstia. Quan omples un auditori, amb la gent asseguda, i acaben tots perdent el seny, la veritat que… te vienes arriba.

Segurament és en directe on el projecte agafa tot el seu sentit.
Volem pensar que sí, això ho heu de comprovar vosaltres mateixos.

Quan vau sentir que allò que estàveu iniciant, que el grup tenia alguna cosa especial?
Massa transcendental aquesta pregunta. Suposo que això es nota des del primer moment, que la cosa flueix sense problemes.

Discogràficament vau debutar l’any passat amb un EP homònim.
Els inicis sempre son complicats, però volem creure que des d’aleshores hem anat creixent i evolucionant. La gent ens ha acollit molt bé, la veritat. Ara, la intenció és ser una elaboració slow food: una cocció lenta sempre té millor gust.

A finals de maig vau presentar el single “El rostre del vent”, un tema amb una alta càrrega social.
Ens resulta gairebé impossible fer música sense contingut social. Som fills d’una crisi molt forta i estem vivint en la nostra pell la precarietat i les conseqüències. Creiem que és necessari el missatge dins les nostres cançons que, al cap i a la fi, són les nostres armes més potents. Ara la idea és anar avançant singles a les plataformes digitals per acabar generant prou contingut per a publicar un disc.

I pel que fa als concerts, tot i el virus, com es presenta l’estiu?
L’estiu es presenta fotut, la veritat. Però no només per a nosaltres. És obvi que aquesta crisi sanitària ha suposat un cop molt fort per a la indústria cultural. Però amb constància i esforç, estem convençuts que ens en sortirem. Des d’aquí, salut i força per tothom!

Text: David Simó
Fotos: Arxiu La Plaga N11

Un comentari

Els comentaris estan tancats.