Julieta Venegas no entén de generacions 

Julieta Venegas (31 de març 2022) – Sala Apolo
Julieta Venegas pletòrica a Barcelona

La Sala Apolo era plena i encara quedava mitja hora perquè comencés el concert. L’escenari també era ple; un piano, una bateria, un contrabaix i un acordió. Tot estava a punt, només faltaven els músics. De sobte, surt Julieta Venegas a l’escenari amb un vestit llarg de color verd, es senta al piano i comença a sonar ‘Ilusión’. L’acompanyen Bélen López al contrabaix i Panky Malissia a la bateria. Així, l’artista mexicana continua apostant per una gira en format acústic o ‘unplugged’. Un format molt sincer que demostra la qualitat i el virtuosisme dels músics. 

En acabar la primera peça, van ser tan forts els aplaudiments que podíem veure una Julieta plena d’emoció, fins al punt que en qualsevol moment li queia una llàgrima. Després d’interpretar ‘La Despedida’ i ‘Los momentos’, va agafar la guitarra per interpretar els següents temes ‘Debajo de mi lengua’, ‘Algo està cambiando’ i ‘Canciones de amor’ per canviar totalment l’energia de la nit cap a un ambient més festiu. 

Instantània de la cantant mexicana a la Sala Apolo

La nit avançava i podíem veure totes les facetes musicals de la Julieta, demostrant així, la seva gran versatilitat. Ni recordo les vegades que va canviar d’instrument. És una artista que podríem dir 360, passa de cantar una balada a piano, a una ranxera o a rapejar una estrofa. Sense necessitar res més, brilla i traspassa l’escenari. Sense parafernàlies, només amb la seva qualitat musical munta un gran show. A més, la seva música tampoc entén de generacions, com vaig poder presenciar, arriba des dels més menuts/des als més grans.

Un dels moments més àlgids de la nit (per mi) va arribar quan va interpretar ‘Despechadas’ i la ranxera ‘Canta canta canta’ del mític cantant mexicà: José Alfredo Jimenez, amb el qual va animar a tot el públic a cantar. En aquest punt, va acompanyar-se del seu acordió i va tocar els temes més populars de la seva discografia com ‘Me Voy’ i ‘Andar conmigo’. El final s’acostava i Julieta escollia un dels millors temes: ‘Presente’ per despedir-se amb el que acompanyava el seu discurs: “Gracias por estar aquí. ¡A seguir haciendo música!”. En pronunciar l’última paraula, va marxar de l’escenari entre els aplaudiments del públic. Però, pocs segons després va tornar per mostrar el seu nou tema anomenat “La nostàlgia” que sortirà al seu proper disc. Per si aquest epíleg encara no era suficient, va tocar el  hit que tothom esperava “Limón y sal”.

Text: Esther Bonjonr / Fotos: Ramona Lowlands