La Col·lecció d’Irvine Welsh

És un dels literats més influents de les últimes dècades, autor d’una obra tan referencial per a la cultura pop com Trainspotting. Trenta anys després de la seva publicació, Irvine Welsh ha tornat a l’univers de la seva obra més aclamada amb El artista de la cuchilla, novel·la que ha presentat a Barcelona. Ens trobem amb l’escriptor escocès per parlar de la seva altra gran passió: la música.

Quin va ser el primer disc que et vas comprar?

Ho recordo perfectament, el primer disc que em vaig comprar va ser Electric Warrior de T. Rex. El segon va ser The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars I el tercer, Hunky Dory, aquests dos del David Bowie. Quan era un adolescent, més petit encara, amb 9 o 10 anys, em vaig obsessionar amb en Bowie. El glam rock va suposar una revolució cultural tan o més gran que el punk. De fet, el glam va ser el pròleg perfecte al punk. Un fet que exemplifiquen bandes com els New York Dolls.

A casa què sonava?

Els Beatles i Elvis Presley. Vaig tenir sort, vaig néixer en una casa en què agradava molt la música.

Quin és el disc que has escoltat fins a cremar-lo?

Novament, Hunky Dory. I si no és aquest, Station to Station. Un o altre, el que és segur és que és un dels discos de David Bowie.

Quina és la teva banda escocesa favorita?

Hi ha moltes bandes i de molt bones, a on triar a la història de la música pop i rock escocesa. Però si em fas quedar amb només una et diré Primal Scream. Som bons amics amb en Bobby Gillespie.

Quin és el teu disc favorit de Primal Scrream?

El seu disc de 2000: XTRMNTR. Si preguntes, la gran majoria de la gent et contestarà Screamadelica, ja tot un clàssic, mescla perfecta de rock i música house. XTRMNTR és la mescla perfecta entre rock i música techno. Em sembla un disc espectacular.

Què punxes en les teves sessions com a DJ?

Principalment música house i techno. Però també molta música disco. Soc un fan total de Nile Rodgers i Chic.

Segueixes comprant discos?

I tant. Pocs plaers més grans que entrar en una bona botiga de discos remenar durant hores. Normalment, el procés és: descobreixo música nova a Spotify i si m’agrada em compro el vinil.

Quin és l’últim disc que has comprat?

Rough and Rowdy Ways, que és l’últim disc de Bob Dylan. Em sembla una veritable obra mestra.

Text: Oriol Rodríguez / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta