Gebre: “La primera vegada que vam tocar ‘Dos quarts de sis’ vam notar que era especial”

Dintre de la riquesa musical en la que viu Catalunya existeixen projectes tan especials com Gebre: una banda de la Ribera de l’Ebre,de power pop que recorda a grups com Teenage Fanclub. L’any passat van publicar el seu primer disc, Riu amunt, i fa poques setmanes han recuperat la cançó més icònica del disc, ‘Dos quarts de sis’, per gravar el seu primer videoclip.

Com neix el projecte Gebre?

Feia uns mesos que havia sortit del meu projecte anterior i tenia algunes cançons que volia donar-hi forma. A través d’Indian Runners em van posar en contacte amb l’Adrià, que es trobava en una situació similar. Aquelles cançons, que són les de l’EP Marçà-Falset (Indian Runners 2019) i algunes de Riu amunt (Indian Runners 2021), li van agradar i vam buscar un so que ens satisfés. Al cap de poc, l’Adrià va portar al Dani, què és un amic seu de tota la vida per tocar el baix, i a la bateria, primer vam tenir al Pol Serrahima dels Vàlius, i després al Llorenç Orriols dels Mareta Bufona amb qui hem gravat el primer disc.

Quins eren els referents i influències que han marcat la vostra proposta?

Ens encanta el pop alternatiu anglosaxó dels 90. Això són els Teenage FanclubLemonheadsMatthew Sweet, etc. Bàsicament, tota cançó que tingui guitarres potents i estigui ben farcida de jocs melòdics vocals.

Tot just ara fa un any que vau publicar el vostre primer disc, com recordeu l’experiència?

L’estiu del 2020 vam gravar Riu amunt i el vam publicar el 7 de maig del 2021. Això significa que la publicació va ser en plena pandèmia en un moment de molta inestabilitat perquè ens confinaven, canviaven les restriccions, etc. Honestament, no va ser el millor moment perquè també vam haver de cancel·lar els pocs concerts que teniem per covid. Molt poc recomanable tot plegat.

Què és el millor que heu viscut aquest any?

Malgrat el que deia anteriorment, vam tenir la sort de fer el concert de presentació al FiM de Vila-seca. Un festival que ens va encantar, que recordem amb molt carinyo i que no parem de recomanar.

Ara estreneu el segon single, “Dos quarts de sis”, un tema que rere una melodia ultra addictiva i una lletra costumista amaga una reivindicació política, oi?

‘Dos quarts de sis’ és una cançó amb una melodia que ens té enamorats. Va ser d’aquelles cançons que la primera vegada que la vam tocar ja vam notar que tenia algo especial. A més, En Cristian Pallejà i el Ferran Resines de Caballo Grande Estudio van saber quines tecles tocar per acabar d’arrodonir la producció.

A finals d’abril, Gebre va estrenar el nou videoclip de ‘Dos quarts de sis’

Sobre la temàtica, ens va venir de gust fer una cançó amb un to costumista sobre l’1-O i que també tingués un missatge crític. La idea s’inspira en el relat real d’uns testimonis a una escola de Sabadell que l’Adrià va sentir per la ràdio uns dies després d’aquella data.

El mateix podríem dir del vídeo, no, tota una declaració d’amor per un territori meravellós oblidat per la resta del país.

Com va anar el rodatge?

La veritat és que estem força contents de com ha quedat el vídeo. Tot i que només soc jo de Flix, la resta de membres tenen alguna connexió amb la zona. La mare de l’Adrià és de Tivissa, la família del Dani ve de Mequinensa i el Llorenç també té família a Lleida. Aleshores fer una excursió cap allí baix en venia molt de gust. A més, vam treballar amb la Lydia de Lupini & Ratini Produccions Siderals, amb qui ens entenem molt bé perquè és amb qui ja havia gravat els vídeos del Festival Pingüí i el documental ‘La Ribera en Solfa’, sobre músics de la Ribera d’Ebre.

Com es presenta l’estiu per Gebre?

Ara mateix tenim dos concerts tancats al 100%. El divendres 3 de juny estarem a La Pirata Taproom de Súria i el dissabte 23 de juliol al Garbinada Pop de Falset, que va ser un dels concerts que vam cancel·lar per covid. Aquest últim ens fa especial il·lusió perquè podrem tocar-hi Marçà-Falset per primer cop.

Ja heu començat a treballar en temes nous?

La veritat és que tenim la intenció de gravar un EP aquest estiu i publicar-lo al llarg del 2023. Estem fent feina en 4 cançons que són 5 hits, com deien els Housemartins.

I el Pingüí, com el tenim?

Durant les cinc primeres edicions vaig estar al capdavant del festival, però ara mateix ja no hi estic vinculat de manera activa. Em fa sentir molt orgullós que el projecte continuï endavant de la mà dels meus amics del poble. A més, el cartell que aviat presentaran em sembla molt potent. Així que el 16 de juliol tothom cap a Flix al Woodstock de l’Ebre!

Text: Redacció MD / Fotos: Ferran Reyes