NI CALIA TANT DE DRAMA, NI CALIA EMETRE ‘DRAMA’

DRAMA
Dani Amor
RTVE i El Terrat

Que TV3 hagi començat a emetre Drama els dilluns a la nit és una decisió estranya i, fins i tot, desencertada. Només cal veure la polèmica que ha generat pel fet de ser una sèrie bilingüe. Si fins i tot la consellera de cultura, Mariangela Villalonga hi ha posat cullerada dient que veu “massa castellà a TV3”. La realitat és que la sèrie estava pensada per la plataforma digital de RTVE Playz i fa mesos que també és a Youtube, on bona part del seu públic potencial ja l’havia vist. Potser no calia, per tant, emetre-la a TV3, perquè només ha provocat que la sèrie s’hagi vist immersa en un drama que el producte en si no mereix.

Drama explica la història de l’Àfrica, interpretada per Elisabet Casanovas, ja coneguda arreu del país pel seu paper a Merlí. Una noia de 23 anys que viu a Barcelona amb dos companys de pis (Júlia Bonjoch i Artur Busquets). Després d’una ruptura i unes setmanes de més bogeries que dol, descobreix que s’ha quedat embarassada i no sap qui és el pare. Cada episodi, de només vint minuts, ens mostra com l’Àfrica dóna la notícia a cadascun dels possibles candidats a pare, mentre veiem flashbacks de la relació que havien tingut. Una estructura idèntica a una sèrie holandesa LGTBQ+ igual de recomanable, Anne+, que també té els seus curts capítols penjats a Youtube.

Però tornant a Drama, cal tenir en compte que el títol pot ser un pèl enganyós, perquè és més aviat una tragicomèdia. I la combinació entre humor i drama és excel·lent, amb escenes molt divertides i d’altres realment emocionants. Encara que el que fa que la sèrie realment funcioni és la capacitat dels directors Dani Amor (creador) i Ginesta Guindal i els guionistes Oriol Pérez Alcaraz i Charlie Pee de retratar fidelment com és la vida d’una noia jove a Barcelona. Tant a través de la càmera com dels diàlegs es transmet una naturalitat que no solem trobar a les sèries juvenils de TV3 com Les de l’hoquei, entre altres coses, per la correcció política que obliga la cadena.

Drama és una producció de TVE i El Terrat que ara emet TV3 les nits de dilluns
Drama és una producció de TVE i El Terrat que ara emet TV3 les nits de dilluns

I potser per això la CCMA ha comprat els drets de la sèrie, perquè no hi ha la capacitat de generar productes propis d’aquest estil. El problema d’emetre Drama a TV3 no és que la meitat del temps es parli en castellà, sinó que la cadena gairebé no produeix ficció per normalitzar la llengua, eliminant canals que educaven els nens en català com el 3XL i reduint de mica en mica les creacions pròpies fins al punt que el setembre que ve no tindrem ni Polònia ni la sèrie de les tardes, Com si fos ahir. Si la graella de TV3 tingués qualitat i quantitat de sèries en català i n’hi hagués una de bilingüe no hi hauria tant de drama, però si gairebé només emets una ficció en tota la setmana, potser no calia que aquesta fos Drama.

Text: Jan Romaní

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *