L’esperit del rock no mor mai

M Clan
20 de maig de 2021 – 18:30
Sala Barts, Barcelona

Tot i que la formació va néixer molt abans, no va ser fins a 2001 que vaig conèixer la música de M Clan al seu primer disc acústic Sin enchufe (DRO Atlantic, 2001). Allà destacaven en una gravació feta en directe i en què tocaven des de temes dels anteriors discs com “Usar y tirar” (DRO East West, 1999), a estrenar-ne d’altres com “Carolina” -un dels més coneguts- o versions com “Todo negro” -de Rolling Stones– i “Maggie despierta” -de Rod Stewart-.

Vint anys després, tornen un cop més a l’acústic i en format molt íntim amb només Carlos Tarque, la veu del grup, i Ricardo Ruipérez, guitarra, agafant la responsabilitat d’aquesta durant el total d’hora i mitja de concert, mentre Tarque, a part de la veu, es reparteix més entre la guitarra, la percussió, la pandereta i l’harmònica.

El repertori ha estat al seu gust, però també l’esperat, des de “Llamando la tierra” a l’esmentada “Carolina”, al costat d’altres temes coneguts, com el cas de “Miedo”, afegint altres més recents com “California”, un tema del seu darrer àlbum Delta (Tres Cipreses Dro, Warner Music Spain3, 2016), d’estil més proper a Nashville.

Tarque & Ruipérez. Name a more iconic duo
Tarque & Ruipérez. Name a more iconic duo

El públic s’ha entregat al duo rocker, com és d’esperar en una festa del rock així, cantant gairebé totes les lletres, sobretot allà on es feia mutis per part de Tarque, o afegint el ritme a base de palmades. Després de dos visos, s’han finalitzat els noranta minuts de concert, on l’esperit vell del rock se’t queda impregnat a les venes i surts -en el cas de la primera sessió d’horari pandèmic- a la llum del dia del carrer, en un xoc de contrasts que van des dels somnis de llibertat i amors passatgers a la realitat de l’avinguda del Paral·lel de Barcelona, tot pensant aquella frase de què els vells rockers no moren mai.

Text i fotos: Joan Vendrell Gannau