Música tradicional sense complexes

Anna Ferrer (19 de febrer 2022) – Auditori Barradas (L’Hospitalet). Festival Barnasants

En els temps audiovisuals de consum immediat en què vivim, sembla una aposta molt arriscada poder escoltar unes cançons si únicament es van a veure en directe. Els llançaments discogràfics dels artistes van acompanyats de disc, videoclip, aparicions als mitjans… i així fins a presentar en públic el que ja has promocionat.

La valenta cantant menorquina Anna Ferrer ho ha apostat tot al vermell per presentar el seu nou treball musical exclusivament dalt l’escenari… i la juguesca li ha sortit rodona!

Instantània d’Anna Ferrer durant el seu concert al Barnasants

L’espectacle es diu “Parenòstic” i el va presentar el passat dissabte al vespre a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat dins el marc de dos festivals: el Tradicionàrius i el Barnasants. La platea estava força plena quan Anna Ferrer va aparèixer darrere un núvol de fum per cantar un ‘lament’ que els pagesos de Menorca canten mentre són al camp treballant. La seva veu, poderosa, va anar inundant la sala fent que tothom estigués atent al seu cant i l’emoció comencés a fluir. De seguida ja va dir-nos com n’estava de contenta de compartir cançons tradicionals de Menorca junt amb cançons seves al públic que s’havia acostat a veure-la. A continuació va atacar el guitarró per cantar cançons tan evocadores com “El Àngel”. Després va agafar la guitarra per acompanyar-se a temes com el preciós bolero “Yo me pregunto” i cançons més tràgiques com “Na Roseta” on ja va posar els pèls de punta a més d’un.

Anna Ferrer en aquest nou espectacle està sola a l’escenari, acompanyant-se amb diferents instruments

La direcció escènica de “Parenòstic” està ideada pel Niño de Elche i fa que l’Anna Ferrer faci una espècie de gimcana (passa pel sintetitzador, el guitarró, la guitarra i el tamborí) on pot desplegar el talent immens de la seva espectacular veu cantant dotze cançons com si es tractés d’un almanac (un parenòstic que és el calendari de pagès de Menroca), una cançó per mes.
És un espectacle íntim en una proposta de one woman band on la cantant menorquina brilla amb llum pròpia cantant folk, música tradicional, boleros, malagueñas i tot el que se li posi per davant.

No sé si hem fet massa espòilers en aquesta crònica, però està clar que si voleu escoltar el nou ‘disc’ d’Anna Ferrer heu d’anar a veure-la “per viure (i de quina manera!) aquest moment que ens hem regalat”, en paraules de la pròpia artista. Nosaltres ens unim a la seva causa: Visca la música en directe!

 
Text: Pere Pardo / Fotos: Xavi Torres-Bacchetta